Det finns vissa nyckeltal för dimensionerande temperatur och relativ luftfuktighet som används av gammal vana. Då används ofta en lägre temperatur men hög fukt. Med tanke på klimatets utveckling är det en god idé vid dimensionering att beakta gällande klimatförhållanden där aggregatet ska installeras.
Vid dimensionering av kylaggregat är det många som utgår ifrån uppmätt högsta temperatur vid en viss tidpunkt och uppmätt högsta relativa fukt vid en annan tidpunkt. De här två högstavärden uppstår oftast inte vid samma tidpunkt. Det resulterar i ett överdimensionerat kylaggregat som är kostsamt, som får sämre reglermöjlighet och lägre verkningsgrad. Det är som att köpa en stor buss när du egentligen bara behöver en bil.
Vad rekommenderas att göra istället? Hur används temperatur och relativ luftfuktighet för att få en bra storlek på luftbehandlingsaggregatet? Det viktiga är att jämföra temperaturen och den relativa luftfuktigheten vid samma tidpunkt.
Nedan följer tre exempel:
Exemplet är hämtat från en sommar i en stad i Sverige där högsta temperaturen en dag var 30°C. Om man läser av den relativa luftfuktigheten när den också var som högst dagtid, sker det en helt annan dag och vi får 65 %RF.
Istället bör man läsa av dagen då temperaturen var som högst och även mäta den relativa luftfuktigheten samma dag.
När man väljer 26°C/50%, vilket innebär ett energiinnehåll (entalpi) på 52,7 kJ/kg, får man en dimensioneringspunkt som klarar nästan alla årets driftsfall. De tillfällen per år där temperaturen blir högre än dimensionerat, är oftast energiinnehållet lägre än vid den dimensionerande punkten.
Jämförelse mellan olika dimensioneringar
Det grå fältet representerar var de flesta temperaturerna och den relativa luftfuktigheten under en sommar hamnar.
I diagrammet finns tre olika dimensioneringar som jämförs med varandra för att visa hur mycket energi som krävs för att nå en inblåsningstemperatur på 16°C för de olika värdena.
30°C/65% hamnar långt utanför det grå fältet vilket visar på att detta tillstånd sällan inträffar. Detta betyder att det är onödigt att dimensionera så högt eftersom aggregatet blir för stort och kostsamt. 26°C/50% är tillräckligt för att täcka kylbehovet för de allra flesta dagarna. Det kommer vara ett fåtal dagar som ligger utanför dimensioneringen, men aggregatet kommer ändå leverera god effekt samtidigt som vi har god reglerbarhet under hela kylsäsongen.
Vid 26°C/50% eller 27°C/50% blir kylaggregatet bra dimensionerat i detta fall och har fortfarande bra kapacitet för de varmaste dagarna. Detta resulterar i ett luftbehandlingsaggregat som är energi- och kostnadseffektivt, driftsäkert och som har bra reglerbarhet.
Notera: Luftbehandlingsaggregat i varmare klimat dimensioneras för högre temperaturer men enligt samma princip som ovan.
Summering
- Vid avläsning av högsta temperatur och relativ luftfuktighet:
läs av datan under samma dag - Fundera på om nyckeltalet du använder behöver uppdateras
- Bra dimensionerade luftbehandlingsaggregat är energi- och kostnadseffektiva, driftsäkra och har bra reglerbarhet
Andra läste även
Den mest lönsamma hållbarhetsinvesteringen
Ett äldre ventilationsaggregat som ser ut att vara i bra skick kan vara oväntat lönsamt att byta.
...Värden för värmeåtervinning och SFP-tal
Det går att göra mycket stora besparingar genom att byta ut äldre ventilationsaggregat. De kan vid första an...
Så snabbt går det att räkna ut energibesparing ...
Ett äldre ventilationsaggregat som ser ut att vara i bra skick kan vara oväntat lönsamt att byta.
...Fördelar med IV Produkt Cloud
Se exempel på hur IV Produkt Cloud underlättar service, support och driftsättning av våra ventilationsaggreg...